Zamiast do pralki, wrzuć ścierki do garnka. Nigdy nie były tak czyste!

Ścierki wkłada się do garnka by pozbyć się z nich bakterii. Gotowanie ścierek krok po kroku
Gotowanie ścierek to sposób na to, by były zawsze czyste i świeże., fot. Kirill Gorlov/Marcin Łazarczyk
ikona podziel się
Opublikowano: 22.02.2024 r., 15:11 | Autor: Katarzyna Kaźmierczak-Milewska
Pierzesz ścierki kuchenne w pralce? To może być duży błąd! Okazuje się, że temperatura może nie być wystarczająca i nawet dodatek detergentu może nie pomóc. Lepiej zdecyduj się na sposób, który stosowały nasze babcie! Zobaczysz, że ścierki nigdy nie były tak świeże!

Stosownie lnianych ściereczek

Codziennie używamy ścierek kuchennych. Używamy ich do wycierania blatu, naczyń, odsączania owoców i warzyw. Często ścieramy nimi wylany sok czy zupę. Są ekologiczne, wielorazowe, pozwalają na ograniczenie zużycia ręczników papierowych. Chłonne i dość duże, są naprawdę niezwykle przydatne.

Ścierki najczęściej pierzemy w pralce, z dodatkiem detergentu. Wydaje nam się, że po wyschnięciu są świeże i czyste. To nie do końca prawda, nawet jeśli użyjesz wyższej temperatury w czasie prania. Dowiedz się także, w ilu stopniach prać ręczniki.

Materiał, który ma kontakt z żywnością, brudną wodą i resztkami jedzenia, nasiąka brudem. Do tego wilgotne włókna to idealne środowisko do rozwoju bakterii. Nie wszystkie poddadzą się temperaturze w czasie prania i prasowania. Nawet jeśli ustawisz program 60 stopni i dodasz detergentu, ścierki nie będą całkowicie świeże.

Wygotowywanie ścierek

Dawniej nasze mamy i babcie wygotowywały niektóre rzeczy. Po praniu wstawiały je do wielkiego garnka z wrzątkiem i gotowały przez chwilę. Robiły tak przede wszystkim z dziecięcymi pieluchami tetrowymi, a także z lnianymi ściereczkami i innymi tkaninami, które musiały być nieskazitelnie czyste!

Gotowanie i wrzątek nie wpływają na jakość włókien. Za to świetnie je odkażają. Zabijają bakterie, a w wysokiej temperaturze lepiej schodzi większość plam. Dlatego postaw na wygotowywanie ścierek. Zbierz kilka sztuk i przystąp do akcji.

Jak wygotować ściereczki w domu?

Ściereczki można bardzo prosto wygotować. Nie jest to nic skomplikowanego i można zrobić to dosłownie w kilka chwil. Wystarczy niewielki garnek, soda oczyszczona i oczywiście brudne ściereczki.

Wiele osób w ogóle nie pierze ich wstępnie, ale jeśli są jakieś zabrudzenia i plamy, lepiej to zrobić. Wstaw ścierki na krótki program z proszkiem lub płynem do prania. Dzięki temu pozbędziesz się plam. Jeśli są naprawdę trudno spieralne, na przykład po sosie pomidorowym, zastosuj delikatny odplamiacz.

To, jak wygotować ścierki, podpowiada Paulina Czajka, tiktokerka, która w krótkich filmikach opowiada o tym, jak sprytnie dbać o dom w ekologiczny sposób. Przepis na czyste i świeże ściereczki kuchenne jest bardzo prosty:

  1. Wystarczy włożyć ścierki do garnka.
  2. Wsypać sodę oczyszczoną (może być metodą „na oko”).
  3. Nalać wody.
  4. Gotować przez 15 minut.

Tiktokerka odlała na wizji wodę z gotowania ścierek. Wrażenie jest niezwykłe, jest naprawdę brudna! Aż strach pomyśleć, że takich używaliśmy przez cały czas! To pewne, że od teraz bez wygotowywania ścierek ani rusz!

@paulina.czajka_

♬ dźwięk oryginalny - Paulina.czajka_

Źródła:

  • https://genialne.pl/brudne-scierki-kuchenne-wrzucam-do-garnka-i-wsypuje-1-skladnik-znikaja-nawet-trudne-plamy,6951051697301633a
  • https://top.pl/porady/news-pranie-scierek-nie-wystarczy-wrzuc-je-do-garnka-a-zobaczysz-,nId,6994966
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto